Főoldal

movie review: A 12 dühös ember

2013.06.16. 17:03, Larewen

Sziasztok! :) Ismét egy régebbi filmre esett a választásom, ugyanis szilárd elhatározásom, hogy nyáron bepótolom a filmek terén maradt hiányosságaim. Úgy gondolom "A tizenkét dühös ember" című filmet senkinek sem kell bemutatnom. Következzen a kritika! :)

 

Mindig kissé bennem van a félsz, mikor egy régi filmhez nyúlok, hisz teljesen más világ alkotását veszem górcső alá ilyenkor. Azonban ezen filmnél semmi régimódi, esetleg zavaró pillanat nem volt. Tökéletesen vonatkoztatható mára is a mondanivalója.
De mi is a történet? Egy tizennyolc éves fiút azzal vádolnak, hogy megölte az apját, erre van két szemtanú, és a fiúnak sincs épkézláb alibije. Az esküdtszék elvonul tárgyalni, ám a tizenkét esküdt közül az egyik, számszerint a nyolcas gyanút fog. Túl egyszerű, túl egyértelmű az ügy. Bár eleinte az esküdtek és mi is azon az állásponton vagyunk, hogy a fiú bűnös.
Ám, ahogy egyre telik-múlik az idő, és alaposan átrágjuk magunkat a bizonyítékok tömkelegén, mi is és az estküdtek is sorra kezdenek rájönni, hogy bizony nem áll olyan biztos talpakon a vádlott bűnössége. A film szinte észrevehetetlenül csap át egy lélekelemző alkotásba, ahol felszínre kerül az a mérhetetlen mennyiségű düh, előítélet és félelem, ami egy emberben lakozhat.
Fantasztikus film, mindenkinek legalább egyszer látnia kellene életében, és igen alaposan elgondolkodnia rajta. Ami kifejezetten megfogott benne, hogy a nyolcadik esküdt egyszer sem állítja benne, hogy a fiú biztosan ártatlan lenne, vagy mindenképpen neki lenne igaza - egyszerűen csak a lehetőségeket firtatja. És ebben a nyugodt, kifinomult szerepben tökéletesen játszott Henry Fonda. A 10 pontból legalább 9et megérdemel a film. Az egyik legjobb alkotás, amelyet valaha láttam.

Még nincs hozzászólás.
 
Üdvözöllek!

Jelenleg a best-movies-on jársz. Ez a honlap csak a filmekről szól, de emellett sok-sok életrajzot, videót, képet és extrákat is találhatsz itt. Ezenkívül igyekszem minél több kritikát/ajánlót írni az általam látott filmekről, több-kevesebb sikerrel. Ha nincs fent a kedvenc filmed, esetleg kritikát olvasnál róla - ne habozz, írj!                            Larewen

 
Beszélgessünk!

 
Premierek

Hobbit: Smaug pusztasága
   2013. december

Hobbit: There and Back Again
   2014. június

Farkas
   2013. július

Az acélember
   2013. június

 
Szavazz!
(kredit nyeremény nélkül)
Legyenek játékok/versenyek a honlapon?

Igen!
Ne!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Cseréim


   
   
   

12/7 szabad
Vár: -

 
Olvasók
Indulás: 2012-12-17
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

                                                                  


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!